Els codis QR

La primera vegada que vaig rebre informació suficient sobre els codis QR va ser ara fa unes setmanes a TV3 (i vull dir físicament a Sant Joan Despí ;)). Avui però, ha estat la primera vegada que m’hi he posat a investigar seriosament sobre el funcionament, i la veritat, és que no n’acabo de treure l’aigua clara.
He trobat algunes webs que et permeten generar els teus propis QR. Una, m’ha permès trobar l’aplicació que m’he hagut d’instal·lar al meu Sony-Ericsson K800i, i l’altra, veient que els codis generats per la primera no funcionaven, m’ha permès generar un codi que em funcionés, però tan sols amb la opció “data”. La veritat és que no he aconseguit fer funcionar la opció text i la “link” ni l’he provat perquè no vull que la gent que llegeixi el codi s’hagi de conectar a Internet.
Des d’un inici he estat escèptic a aquesta tecnologia encara que els japonesos la utilitzin en massa des de fa anys.
Pels que, com jo fa uns dies, no entengueu de què va això dels QR, bàsicament heu de saber que vindria a ser un codi de barres al que, fent-li una fotografia amb el mòbil, en podeu obtenir una informació, per exemple, un link, o una frase… Per fer-ho però, prèviament t’has d’haver descarregat una aplicació pel teu mòbil.
Quan ho arribes a entendre i dominar, tot plegat fa gràcia, però segueixo tenint els meus dubtes que, ara mateix, sigui funcional i productiu per les empreses aplicar aquesta tecnologia en les seves campanyes de comunicació. Sens dubte serà útil quan la tecnologia estigui estesa i sigui més fàcil fer una foto a un codi de barres i anar a parar a una web que teclejar-ne la direcció, però mentre, tindrà repercussió? O simplement serà una cosa en alguns anuncis que t’animen a veure que s’amaga darrere un codi QR, i quan algú ho vol investigar, es troba, no només que l’han fet conectar a Internet i pagar la tarifa, sinó que a més tot plegat era per veure un espot de televisió que, al cap i a la fi, tampoc és interessant.
Estic segur que alguna cosa se m’escapa sobre aquesta tecnologia, i vull dir que suposo que veuré més clar les aplicacions quan es començi a estendre el seu ús. Però ara per ara, em sembla una tecnologia complexa per la cituació tecnològica a Catalunya. Vorem com evoluciona.
JVR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *